Dlaczego kasza gryczana?


Warto przeczytać.

Dlaczego kasza gryczana nieprażona jest bardziej wartościowa?

Otóż w momencie prażenia rozpoczynają się różne reakcje chemiczne, które doprowadzają do zmniejszenia wartości odżywczych. Kasza która została uprażona i kilka miesięcy leży na sklepowej półce jest oczywiście dalej bardzo cenna, ale ma na przykład mniej przeciwutleniaczy (ok 4 mg w stosunku do 20mg w 100g kaszy niepalonej). Prażenie obniża również zawartość kwasu foliowego.

Co jeżeli wolisz kaszę gryczaną paloną?

Możesz uprażyć ją samodzielnie w domu tuż przed gotowaniem! Po prostu wrzuć białą kaszę do suchego, nagrzanego garnka i ją przez chwilę praż, mieszając, dopiero po kilku minutach zalej gorącą wodą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nasze Gospodarstwo

PRZEPISY NA ZDROWE SŁODYCZE NA BAZIE MĄKI GRYCZANEJ