PRZEPISY NA ZDROWE SŁODYCZE NA BAZIE MĄKI GRYCZANEJ
Coraz więcej mówi się o dobroczynnych właściwościach mąki gryczanej, która dostarcza do organizmu błonnik, związki fenylowe, białko, witaminy i minerały. Z mąki gryczanej można przygotować wiele pysznych wypieków, można ją dodać również do naleśników czy makaronów. Fantastycznie współgra z mąką pszenną i może stanowić jej uzupełnienie.
Mąka gryczana – kto powinien po nią sięgać?
Mąka gryczana jest jedną z najzdrowszych, po które powinien sięgać dosłownie każdy. Bogate składniki odżywcze w niej zawarte to doskonały sposób na wzbogacenie diety w makroelementy. Niewiele osób wie, że mąka gryczana polecana jest również dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a wszystko to ze względu na niski indeks glikemiczny, który nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do organizmu. To również idealny produkt dla osób walczących z nadwagą i z nieustającym łaknieniem. Wypieki z mąki gryczanej utrzymują uczucie sytości na bardzo długo.
Czy mąka gryczana nadaje się do pieczenia ciast?
Zdecydowanie mąka gryczana nadaje się do pieczenia ciast, ciasteczek, a także do innych wypieków. Warto jednak pamiętać, że nie powinna być głównym składnikiem wypieków, ponieważ upieczone ciasta lub inne wypieki charakteryzują się dużą kruchością. Nie jest to jednak wada. Wypieki z mąki gryczanej są cięższe, dlatego warto wziąć to pod uwagę, modyfikując posiadane przepisy. Za wykorzystaniem tej mąki w kuchni przemawia również wyrazisty smak. Ciasteczka upieczone z mąki gryczanej fantastycznie łączą się z polewą czekoladową. Mąkę gryczaną warto mieszcząc z mąką pszenną, gdy tylko jest to możliwe. Przygotowane wypieki uzyskają zdecydowanie ciekawszy smak.
Pyszne naleśniki z mąki gryczanej
Doskonałą alternatywą dla klasycznych naleśników są naleśniki z mąki gryczanej. To idealny zamiennik dla osób, które obserwują u siebie nietolerancję na gluten. Ciasto na naleśniki będzie fantastyczne zarówno do słodkich farszów, jak i tych wytrawnych.
Składniki:
- 220 g mąki gryczanej,
- 3 jajka,
- ⅓ łyżeczki soli,
- opcjonalnie ulubiony słodzik,
- ¾ szklanki mleka,
- szklanka wody gazowanej,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy wszystkie składniki.
- Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie gładkiej masy bez grudek jest użycie blendera. Może być to blender ręczny.
- Całość dokładnie blendujemy przez około 2 minuty.
- Po uzyskaniu jednolitej masy, naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po około 60 sekund.
- Czas smażenia odgrywa ogromną rolę, ponieważ, naleśniki powinny zachować elastyczność.
- Po usmażeniu naleśników przekładamy je dowolnym farszem.
Tak przygotowany posiłek można podawać jako danie główne lub jako przekąskę. To świetny sposób na przemycanie witamin w posiłkach dla najmłodszych.
Jaki słodkości z mąki gryczanej można przygotować na przyjęcie?
Oprócz naleśników również fit desery z mąki gryczanej cieszą się sporym zainteresowaniem osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Poniżej kilka pomysłów na pyszne przekąski przygotowane z mąki gryczanej.
Ciasteczka z mąki gryczanej
Najlepszym dodatkiem do kawy i herbaty są ciasteczka. Nie wszystkie produkty, na sklepowych półkach mogą cieszyć się wartościami odżywczymi, dlatego przepis poniżej spodoba się osobom, które lubią pyszne słodkości z mąki gryczanej, a jednocześnie chcą jeść zdrowo.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki.
- 100 g masła,
- 150 g erytrytolu lub innego słodzika,
- 1 jajko,
- 200 g mąki gryczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki sody.
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy rozpuszczone i wystudzone masło, erytrytol sól i jajko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Do ciasta dodajemy sodę, proszek do pieczenia i gorzką czekoladę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik, a w tym czasie wykładamy formę papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy kulki o wielkości orzecha i układamy je na papierze do pieczenia.
- Formę z ciastkami pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu ciastka należy wystudzić i będą gotowe do spożycia.
Pyszne gofry dla dzieci z mąki gryczanej
Każde dziecko lubi gofry. Niestety nie zawierają w sobie zbyt wielu wartości odżywczych, gdy są przygotowane z niewłaściwych składników. Nasza propozycja z pewnością spodoba się dzieciom i ich rodzicom.
Składniki:
- 1 mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ łyżki masła,
- 2 łyżki erytrytolu,
- ¼ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Masło roztapiamy, a następnie studzimy. Gdy wystygnie, łączymy je z mlekiem i mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy całość do sypkich składników.
- Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy w beztłuszczowej gofrownicy.
Gotowe gofry podajemy z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub dżemem. Można je również jeść bez żadnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz