PRZEPISY NA ZDROWE SŁODYCZE NA BAZIE MĄKI GRYCZANEJ

PRZEPISY NA ZDROWE SŁODYCZE NA BAZIE MĄKI GRYCZANEJ

Przepisy na zdrowe słodycze na bazie mąki gryczanej

Coraz więcej mówi się o dobroczynnych właściwościach mąki gryczanej, która dostarcza do organizmu błonnik, związki fenylowe, białko, witaminy i minerały. Z mąki gryczanej można przygotować wiele pysznych wypieków, można ją dodać również do naleśników czy makaronów. Fantastycznie współgra z mąką pszenną i może stanowić jej uzupełnienie.

Mąka gryczana – kto powinien po nią sięgać?

Mąka gryczana jest jedną z najzdrowszych, po które powinien sięgać dosłownie każdy. Bogate składniki odżywcze w niej zawarte to doskonały sposób na wzbogacenie diety w makroelementy. Niewiele osób wie, że mąka gryczana polecana jest również dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a wszystko to ze względu na niski indeks glikemiczny, który nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do organizmu. To również idealny produkt dla osób walczących z nadwagą i z nieustającym łaknieniem. Wypieki z mąki gryczanej utrzymują uczucie sytości na bardzo długo.

Czy mąka gryczana nadaje się do pieczenia ciast?

Zdecydowanie mąka gryczana nadaje się do pieczenia ciast, ciasteczek, a także do innych wypieków. Warto jednak pamiętać, że nie powinna być głównym składnikiem wypieków, ponieważ upieczone ciasta lub inne wypieki charakteryzują się dużą kruchością. Nie jest to jednak wada. Wypieki z mąki gryczanej są cięższe, dlatego warto wziąć to pod uwagę, modyfikując posiadane przepisy. Za wykorzystaniem tej mąki w kuchni przemawia również wyrazisty smak. Ciasteczka upieczone z mąki gryczanej fantastycznie łączą się z polewą czekoladową. Mąkę gryczaną warto mieszcząc z mąką pszenną, gdy tylko jest to możliwe. Przygotowane wypieki uzyskają zdecydowanie ciekawszy smak.

Pyszne naleśniki z mąki gryczanej

Doskonałą alternatywą dla klasycznych naleśników są naleśniki z mąki gryczanej. To idealny zamiennik dla osób, które obserwują u siebie nietolerancję na gluten. Ciasto na naleśniki będzie fantastyczne zarówno do słodkich farszów, jak i tych wytrawnych.

 

Składniki:

  • 220 g mąki gryczanej,
  • 3 jajka,
  • ⅓ łyżeczki soli,
  • opcjonalnie ulubiony słodzik,
  • ¾ szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki oleju.

 

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i wsypujemy wszystkie składniki.
  2. Najłatwiejszym sposobem na uzyskanie gładkiej masy bez grudek jest użycie blendera. Może być to blender ręczny.
  3. Całość dokładnie blendujemy przez około 2 minuty.
  4. Po uzyskaniu jednolitej masy, naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony po około 60 sekund.
  5. Czas smażenia odgrywa ogromną rolę, ponieważ, naleśniki powinny zachować elastyczność.
  6. Po usmażeniu naleśników przekładamy je dowolnym farszem.

 

Tak przygotowany posiłek można podawać jako danie główne lub jako przekąskę. To świetny sposób na przemycanie witamin w posiłkach dla najmłodszych.

Jaki słodkości z mąki gryczanej można przygotować na przyjęcie?

Oprócz naleśników również fit desery z mąki gryczanej cieszą się sporym zainteresowaniem osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Poniżej kilka pomysłów na pyszne przekąski przygotowane z mąki gryczanej.

 

Ciasteczka z mąki gryczanej

Najlepszym dodatkiem do kawy i herbaty są ciasteczka. Nie wszystkie produkty, na sklepowych półkach mogą cieszyć się wartościami odżywczymi, dlatego przepis poniżej spodoba się osobom, które lubią pyszne słodkości z mąki gryczanej, a jednocześnie chcą jeść zdrowo.

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki.
  • 100 g masła,
  • 150 g erytrytolu lub innego słodzika,
  • 1 jajko,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki sody.

 

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy rozpuszczone i wystudzone masło, erytrytol sól i jajko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. 
  2. Do ciasta dodajemy sodę, proszek do pieczenia i gorzką czekoladę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy piekarnik, a w tym czasie wykładamy formę papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy kulki o wielkości orzecha i układamy je na papierze do pieczenia.
  4. Formę z ciastkami pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180ºC.

 

Po upieczeniu ciastka należy wystudzić i będą gotowe do spożycia.

Pyszne gofry dla dzieci z mąki gryczanej

Każde dziecko lubi gofry. Niestety nie zawierają w sobie zbyt wielu wartości odżywczych, gdy są przygotowane z niewłaściwych składników. Nasza propozycja z pewnością spodoba się dzieciom i ich rodzicom.

 

Składniki:

  • 1 mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ łyżki masła,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • ¼ łyżeczki soli.

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie sypkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
  2. Masło roztapiamy, a następnie studzimy. Gdy wystygnie, łączymy je z mlekiem i mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy całość do sypkich składników.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy w beztłuszczowej gofrownicy.

 

Gotowe gofry podajemy z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub dżemem. Można je również jeść bez żadnych dodatków.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nasze Gospodarstwo